Élelmiszeripar

Hogy miért kell a csomagolás? A csomagolás célja a termékek mennyiségének és minőségének megóvása a termeléstől, az elosztási láncon keresztül a rendeltetésszerű felhasználásig. A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban ez hatványozottan jelentkezik, hiszen az esetek túlnyomó többségében mi emberek vagyunk a végső felhasználók, a fogyasztók. A termék minősége érthető módon döntően befolyásolja vásárlásainkat. Gondoljunk csak a különböző áruházakban kapható ínycsiklandó fóliázott gyümölcsökre, zöldségekre vagy csak a színtiszta marhaszeletre. Ugyancsak a csomagolás fontos célja az információhordozás, a könnyű egységbefogás (gyűjtőcsomagolás) és a marketing megjelenítése. Alapvető követelmény, hogy a vásárolt termékről a fontos információkat tudjuk meg a csomagoláson (összetétel, energiatartalom, töltőtömeg stb.).

Magyarországon nem kerülhet forgalomba olyan élelmiszeripari termék, ami nincs ellátva magyar nyelvű tájékoztató-szöveggel. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a csomagolás designjára, megjelenésére. A termékek csomagolásán a figyelemfelkeltő színek, ábrák pusztán a marketing-stratégia részei. A csomagolás harmadik fontos feladata, hogy a terméket védje a külső behatásoktól - értem ezalatt a különféle klimatikus, mechanikus igénybevételeket -, illetve a környezetet védje a terméktől (folyadékok, levek, szirupok, porok, stb.). Az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban a csomagolásnak ezenkívül még egy fontos kritériumnak meg kell felelni, nevezetesen annak, hogy a terméket ne szennyezze. Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de gondoljunk csak bele, ha egy külső klimatikus behatásra az árut beszennyezi, mérgezi a csomagolóanyag, annak beláthatatlan következményei (a vásárló elvesztése vagy szélsőséges esetben halálozás) lehetnek. Ilyen behatás, ha egy erős hőközlés vagy nagy nedvesség éri a csomagolást, ami képes a burkolóanyag minőségét befolyásolni (a ragasztóanyag kioldódva felszívódik a termékben vagy ráolvad). Az ezekhez hasonló esetek megelőzésére a mezőgazdasági és élelmiszeripari cégeknek fokozottabban kell eljárniuk a csomagolóanyag beszállítóikkal.

Kezd elterjedni a csomagolóipari cégeknél is a HACCP rendszer működtetése, igaz nekik még nem kötelező. Ez a mozaikszó a Hazard Analyst of Critical Control Points, azaz az Élelmiszer Biztonsági rendszer rövidítése. Ennek lényege az, hogy ki kell szűrni minden olyan tényezőt a termeléstől az elosztási láncig, ami ronthatja a termék minőségét. Ezt a rendszert 2002. január elsejétől minden magyarországi élelmiszert előállító cégnek működtetnie kell. A csomagolóipari cégeknél bizony komoly üzletek múlhatnak azon, hogy rendelkeznek-e már a fentebb említett rendszerrel. Mindenesetre az élelmiszeripari cégek felé ez egy kedves gesztusnak tűnhet.

 

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar csomagolástechnológiai szempontokat figyelembe véve inkább a fogyasztói csomagolásokban tér el más szegmenstől. Itt ugyanúgy találkozhatunk a fő csomagolóanyagokkal, mint a papírral, a fával, a fémmel, a textillel, az üveggel, a műanyaggal valamint a kombinált csomagolóanyagokkal is.

A papírt, mint csomagolóanyagot a fogyasztói, illetve a szállítói csomagolásban egyaránt alkalmazzák. A különféle minőségű és rétegű kartonok, hullámpapírlemez-dobozok, ládák rekeszek (pl. banán) az egységrakományos áruszállításnál veszik igénybe. A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban előforduló ömlesztett árukat lehetőség van már olyan speciálisan erős (heavy-duty, azaz nagy szilárdságú), öt illetve hétrétegű hullámpapírlemezből készült lapos tárolókba szállítani, amelyek jó alaktartóak, abszolút környezetbarát alapanyagúak, és a produktumokat megfelelően védik a külső behatásoktól.

A műanyag alapú csomagolóeszközök a legszélesebb kínálatot vonultatják fel a honi mezőgazdaságban és élelmiszeriparban. Számtalan fajtájú, tulajdonságú és minőségű műanyagot alkalmaznak a termékek szállítására, burkolására. Két nagy csoportjuk van: a hőre keményedő és a hőre lágyuló műanyagok. Utóbbiba tartozik a polietilén, a polipropilén, a polisztirol, a poli-vinil-klorid, a poliamid is. Ha először a szállítói csomagolásokat vizsgáljuk meg, akkor a megemlíthető műanyag csomagolóeszközök a következők: kannák, hordók, ládák (pl. tejes), rekeszek, dobozok. A fogyasztói csomagolást figyelembe véve a flakonok, poharak, tasakok, fiolák, zacskók stb. alapanyaga műanyag. Az ebbe a csoportba tartozó csomagolóeszközök nagy előnye az, hogy könnyen előállíthatóak, olcsóak.

Online katalógusok
Ajánlatkérés

Termékek

Légpárnás,- habfólia
Egyedi igény szerint készítünk méretre tasakokat és fólialapokat is...
Fóliák
Agrofóliák, takarófóliák, PE tömlők, háztartási és élelmiszer csomagoló fóliák...
Sztreccsfóliák
Kézi sztreccsfólia, Mini sztreccsfólia, Gépi sztreccsfólia...
Zsugorfóliák
Zsugorfóliák, zsugorsapkák, polietilén, poliefilén és PVC fóliák...
Műanyag tasakok, táskák, zsákok
HDPE, LDPE tasakok (ESD), lapravágott, tépős rollos, ADR zsákok...
Ragasztószalagok
Polipropilén: könnyű és közepesen súlyos dobozokhoz, PVC: nehéz...
Papíráruk
Hullámpapírok, karton dobozok, pizzás dobozok, csomagoló papírok...
Műanyag-, és egyéb áruk
Raklapok, rekeszek, ládák, hordók, dézsák tároló boxok, vödrök, kannák...
Pántszalagok, kötözők
Polipropilén, PET szalagok, Textil szalagok, Acél szalagok...

GAZDASÁGOS ÁR

Közvetlenül a gyártótól olcsóbb

Környezetvédelem

Használt csomagolóanyag visszavásárlás

SZAKÉRTŐI GÁRDA

Hozzáértő munkatársak minden területen

Készítette: Karma Interactive
Minden jog fenntartva